ZW550-5B İncelemesi

ZW550-5B İncelemesi


-HITACHI ZW550’nin teknik özellikleri ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

HITACHI ZW550 veya eski adı ile KAWASAKI 115Z7 içinde bir çok özellikleri barındıran, özel ağır hizmet tipi bir lastik tekerlekli yükleyicidir. Türkiye’ deki kullanım alanları başta mermer ocaklarıdır. Bunun yanında büyük dekupaj sahalarında ve kamu olarak Türkiye Kömür İşletmelerinde de kullanılmaktadır. HITACHI ZW550’yi özel kılan noktaların başında ISUZU motor, değişken debili pompa, INTELLITECH* sistemi ve HITACHI CANBUS sistemi geliyor. Kısaca özetlenirse ‘’yapay zeka’’ emrinizdedir. 

 

İlk başta  ‘’madencilik gibi ağır bir sektörde ya makinaya bir şey olursa’’ sorusu akla gelebilir ama bu makinalar bozulması için değil, tam tersine zor şartlarda ve koşullarda çok daha dayanaklı olması, uzun süre problemsiz ve sorunsuz çalışması için tasarlanmıştır.2015 yılından bu yana Türkiyede satışa sunulan bu boy HITACHI ZW550 (Kawasaki 115Z7) yükleyici 2018’den bu yana yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen (2018 kur krizi ve 2020 pandemi) , pazarda her yıl sayı/adet olarak, artarak satılan bir üründür. Sektörde çok kullanılan ‘’benim makinam az yakar, benim makinam iyidir vs..’’gibi sözler bilinçli bir alıcı’yı etkilemez. Konuşulması gereken konular, ocak yapısıdır, kademe genişlikleridir, ocak içindeki eğimlerdir, yıkım yeri ile tezgahlama alanı arasındaki mesafedir, kesim ebatlarıdır, kısacası doğru tespitlerdir. Eğer siz tespit ve teşhisi doğru yapmazsanız makinanız dünyanın en güzel makinası dahi olsa sisteme uymaz, verimli olmaz. Birinci nokta doğru ocağa doğru makina seçimidir. 

 

ENKA olarak bunlardan bahsetmemizin sebebi,neleri baz alarak, hangi özelliklerin üzerinde durarak makina getirdiğimiz konusunda sizleri aydınlatmak. Türkiyede bulunan ocakların bir çoğu verimleri düşük olan ocaklardır. Kademe genişlikleri dar, eğimler kötü ve keskindir. O zaman ocak sahibi mecburen verimi arttırmak için yıkım kesimlerini büyük tutmaya çalışır ve aralardan, güzel kısımları seçerek mümkün olduğunca hatasız ve çok taş almaya çalışır. Büyük yıkım ve kesimler için büyük boy makinalar tercih edilir. Fakat makina büyüdükçe hareket kabiliyeti, manevra kabiliyeti azalır.Bütün bunlar öngörülerek HITACHI ZW550’de manevra alanı küçültüldü ve makina kompakt bir makina haline getirildi. Böylece dar alanlarda çok daha verimli çalışabilecek şekilde iş yapabilmesine imkan verildi. Ülkemiz ocakları İtalya, İspanya gibi ülkelerdeki ocaklara göre daha genç ve yeni, kademeler dar, manevralar için geniş alanlar yok, bunun  için makina mümkün olduğunca kompakt olmalı. Ülkemizde büyük kapasite ile çalışan, geniş ve düz alana sahip ocak sayısı sadece iki elin parmakları kadar. 

 

Bu boy makinalar için diğer önemli bir nokta Traction Force, yani makinanın itme kuvvetidir. Büyük taş kesimlerinin /yıkımlarınin, ebatlama için tezgahlama alanına itilmesi kolay  bir iş değildir. Burada bu işi yapan makinanın Traction Force kuvvetidir. Fakat sahada olan/ çalışan birisi sadece Tracion Force’unda yeterli olmadığını bilir. Makina doğru açı ile yüke girmediği sürece yani HITACHI ZW550 gibi kompakt olmadığı sürece diğer avantaj ve özelliklerini yeterli derecede kullanamaz. Bu boy makinaları getirmeden önce sahalar izlendi, araştırıldı. İşin nasıl daha iyi ve verimli yapılabileceği konusu araştırıldı, makina sahipleri, ocak formenleri ile konuşuldu. Hepsinde ortak nokta bu boy makinaların çok büyük olması değil, biraz daha küçük ama kıvrak, kompakt, iyi manevra yapabilmesi sonucuna varıldı. İkinci nokta itme kuvvetinin önemiydi ama dar ve eğimli ocaklarda birinci koşul öne çıkıyordu. Eğer o taşı oradan çıkaramazsanız iş aksıyor ve diğer taraflarıda etkiliyor.  

 

HITACHI’de bulunan CANBUS sistemi ise makinanın tamamının kontrolünü tek noktada toparlar ve kontrol eder. ‘yapay zeka’. Neler yapabilir ?  yük miktarına, yol durumuna göre vites değişimlerini ve geçişlerini organize eder ( motor devrine bağlı kalmaksızın), patinaj önlemeyi, düz bir alanda LU ( Lock Up) sistemini devreye sokmayı, ani ileri geri gidiş gelişlerde Auto Break sistemini devreye sokmayı, hafriyat yapılırken itme, toplama ve kaldırma senkronizasyonunu, motor ve radyatör tozlarını otomatik  temizlenmesini ( auto reverse fan) ve daha  bir çok özellikleri içinde barındırmaktadır. 

-Bu modelin Türkiye pazarındaki durumuna ilişkin bir değerlendirme yapar mısınız?

Yukarıda belirtildiği gibi bu kadar kısa zamanda HITACHI ZW550’ye bu kadar talep, ilgi ve satış olması bizi heyecanlandırdı. Ülkemizde, iş makinası pazarında artık bu boy makinalar daha çok göreceğiz. Firma sahipleri maliyetleri düşürmek, iş verimini arttırmak için daha çok bu boy makinaları tercih edecektir. Sektör şu an hala ağırlıklı olarak bir boy daha küçük makinalar ile benzer işleri yapmaya devam etmektedir. Fakat daha büyük boy yükleyici kullanan firmaların geri dönüşlerinde bu makinaların daha verimli, uzun ömürlü ve iş yapma kabiliyetinin çok daha yüksek olduğu görülmektedir.

-Bu ürün ile ilgili özellikle hedeflenen bir müşteri grubu var mı? 

Başta mermer sektörü olmak üzere, demir çelik sektörü, çimento fabrikaları  ve TKİ  gibi büyük kamu maden grupları hedef müşterileri oluşturmaktadır. 

-HITACHI ZW550 hangi çalışma koşulları ve uygulama alanları için sunuyorsunuz?

HITACHI ZW550  lastikli yükleyici,  zor ve dar mermer ocakları başta olmak üzere, demir çelik sektöründe pota altı cüruf yüklemede, büyük dekupaj sahalarında ekskavatörün çalışamayacağı alanlar için uygundur.

-Bu modeli yakıt tüketimi açısından değerlendirir misiniz?

Kısaca bilgi vermek gerekirse, lastik tekerlekli yükleyicinin yakıt tüketimi; ocak yapısına, makinanın yürüdüğü mesafelere, yolun eğimlerine, yapılan yıkım ve kesim büyüklüklerine göre değişir. Makinalarımızı alan ve kullanan müşterilerimiz HITACHI ZW550’nin yakıt tüketiminden çok memnunlar.

-HITACHI ZW550’nin tasarım özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Tasarımda ilk ana madde iş güvenliğidir. Tıpkı bir boy küçüğü olan HITACHI ZW370’de  (Kawasaki 95Z7) olduğu gibi HITACHI ZW550’de ( Kawasaki 115Z7) kabinden operatörün etrafını , kör noktaları, arkasını, yan taraflarını görebileceği şekilde dizayn edilmiştir. Kör nokta için de kamera desteği bulunmaktadır. 

İş güvenliğinden sonra operatör kabini üzerinde hassasiyetle durulmuştur. ROPS/FOPS kabin, ısıtmalı koltuk, acil durum elektrikli direksiyonu gibi bir çok donatılar mevcuttur. 

Servis için kolay erişim ön plana çıkmıştır. Önemli olan noktalara yer seviyesinden kolayca ulaşabilecek şekilde planlanmıştır. 

Bu sınıf lastik tekerlekli yükleyicilerde  L4 tip lastik kullanılmasına rağmen, HITACHI ZW550’de Lastikler Bridgestone L5 olarak getirilmektedir.

-Bu modelin pazardaki muadilleri ile karşılaştırıldığında sunduğu avantajlar ve sahip olduğu üstünlükler nelerdir?

Tartışmasız üstün manevra kabiliyeti, seriliği, kompakt olması başta gelmektedir.

Yüksek İtme kuvveti ile sınıfından ayrışmaktadır.

ISUZU motor, uzun kullanım ömrü, problemsiz çalışması, parça bulunabilirliği açısından çok büyük bir avantajdır.

HITACHI ZW550 lastikli yükleyiciler Bridgestone marka L5 tip lastik ile gelmektedir.

HITACHI ekskavatör ile aynı sistem platformundan takip edilmektedir.

Kawasakinin sağlamlığı ve gücü ile HITACHI  mühendisliğinin ortak bir ürünüdür ve JAPON malıdır.   

-Operatör açısından bu model ile ilgili bir değerlendirme yapar mısınız? 

HITACHI ZW550 lastik tekerlekli yükleyicide en başta operatörün güvenliği düşünülerek kabin dizayn edilmiştir. Bunun sebebi bu boy makinaların çalışacağı yer ve koşulların tehlikeli olmasıdır. Operatörün kendini güven içinde hissetmesi çalışma verimini arttıracaktır. 

Makinanın yapay zekası ile LU ( lock Up) ve Autobreak gibi özellikler sahadaki çalışmaları emniyetli, kontrollü ve seri bir şekilde yapmasını sağlayacaktır. 

Kabin konforu uzun süre sıkıntısız, sessiz ve konforlu bir şekilde çalışmasına olanak tanıyacak şekildedir.

-HITACHI ZW550’yi servis ve bakım kolaylığı açısından değerlendirir misiniz?

Servis elemanları için makinadaki bir çok noktaya yer seviyesinde ulaşılabilecek şekilde makina dizayn edilmiştir.  Filtreler kolayca takılıp çıkarılabilecek şekildedir. Gene aynı şekilde diğer filtrelerde buna uygun olarak yerleştirilmiştir. 

Son olarak eklemek istedikleriniz?

ENKA olarak pazara kendi tecrübelerimiz ile en iyi şekilde hizmet sunmak için çalışıyor ve araştırıyoruz. Müşterilerimizi, makina imalatçılarını ve sahayı her zaman dinliyoruz önem veriyoruz. ENKA İNŞAAT’ın yıllara dayanan saha tecrübelerini kullanıyoruz. Kısacası HITACHI marka makinalarımızı piyasaya sunmadan önce kendi ülkemiz koşullarını, yurtdışı koşullarını, çalışma şartlarını hepsini tek bir süzgeçten geçip sizlere sunuyoruz. Amacımız en iyi makinayı en iyi donanım ve koşullarla siz müşterilerimize sunmak. 

Saygılarımızla...


Telefon

Whatsapp

Bizimle
Çalışmak İstermisiniz

Mesaj