Hitachi Ekskavatörleri Kömür Üretiminde Arı Gibi Çalışıyor!

Hitachi Ekskavatörleri  Kömür Üretiminde Arı Gibi Çalışıyor!


HITACHI EKSKAVATÖRLERİ, KÖMÜR ÜRETİMİNDE ARI GİBİ ÇALIŞIYOR

TÜRKİYE’DEKİ KÖMÜR VE ENDÜSTRİYEL HAM MADDE İHTİYACININ BÜYÜK BİR KISMINI KARŞILAYAN AKÇELİK MADENCİLİK, TEKİRDAĞ’DAKİ AKTİF KÖMÜR OCAKLARINDA ÜRETİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR. FİRMA, ENKA PAZARLAMA’DAN TEDARİK ETTİĞİ HITACHI EKSKAVATÖRLERİNİN YÜKSEK PERFORMANSIYLA HIZ KAZANIRKEN, DÜŞÜK YAKIT TÜKETİMİYLE DE MALİYETLERİNİŞÜRÜYOR.

Haydar Akçelik tarafından İstanbul Kemerburgaz’da temelleri atılan Akçelik Madencilik, kurulduğu yıldan bu yana gerek sektördeki tecrübesi gerekse gerçekleştirdiği çalışmalarla dikkat çekiyor. Türkiye’deki kömür ve endüstriyel ham madde ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan ve kısa zamanda madencilik sektörünün önemli firmaları arasında alan Akçelik Madencilik, kömür ağırlıklı olmak üzere kum, kil ve mangan üzerine üretimine devam ediyor. Makina Market olarak Tekirdağ’da aktif üç ocak işleten firmanın Maden Mühendisi Murat Öztorun ile bir araya gelerek, Akçelik Madencilik’in faaliyetlerini ve Enka Pazarlama ile yaptıklarını iş ortaklığını konuştuk.

 

PANDEMİ SÜRECİ SİZLERİ NASIL ETKİLEDİ VE İŞLETMENİZDE NE TÜR ÖNLEMLER ALDINIZ?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de kısa süre içerisinde etkisi altına alan pandemiden ilk etapta olumsuz etkilendik. Ağırlıklı olarak sanayi için kömür üretiyoruz. Bu kömürü kullanan fabrikalar pandemiden kaynaklı durmak zorunda kalınca biz de onlara uyarak üretimimizi yavaşlattık. Maden ocakları, büyük yatırımlar ve büyük işçilikleri kapsadığı için ocakları kapatma gibi bir şansımız yok. Bu nedenle üretimimizi yavaşlatarak, nisan ve mayıs aylarında çalışmalarımıza devam ettik. Fakat haziran ayı itibariyle kömür tedarik ettiğimiz tekstil fabrikalarının tekrar çalışmasıyla biz de tam gaz üretime başladık. Akçelik Madencilik, insana değer veren bir firma. Bu yüzden pandemi sürecinde çalışma arkadaşlarımıza zarar gelmesin diye çok fazla önlem almak zorunda kaldık. Bu önlemleri hayata geçirmek bizim için kolay olmadı. Yaptığımız işlerde birçok değişikliğe gittik. Taktığımız yüz maskeleri, yüz okutma sistemleri ve yemekhane düzenleriyle şantiyeyi yaşayan bir organizma haline getirdik. İş güvenliği birimimiz, bu konuda titiz bir şekilde çalıştı. Çok sıkı takip ile sorunsuz bir şekilde bugüne geldik, bundan sonra bir problem çıkmaması için takibe devam edeceğiz.

 

İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ OCAĞINIZIN ÜRETİM MİKTARI VE ÜRETTİĞİNİZ KÖMÜRÜN KALORİSİ HAKKINDA BİLGİ ALABİLİR MİYİZ?

Birden fazla sahada kömür üretim yapıyoruz. Çalışma yaptığımız sahalarda kömürlerin yapısı birbirinden farklı. Fakat kaliteye çok önem veren bir firma olduğumuz için kömürleri belli oranlarda yıkama tesislerimize çekerek ortak bir değer oluşturmaya çalışıyoruz. Sanayi ihtiyacı için ortalama 3850 orijinal alt kalorili kömürler elde ediyoruz. İçinde bulunduğumuz Tekirdağ Malkara ocağımızda yıllık 6 milyon metreküpe yakın bir hafriyat gerçekleştiriyoruz. Bunun içinde 1 milyon 200 bin ton tüvenan kömür çekiyoruz. Bu tüvenan kömürlerde ortalama yüzde 35-40 verimlilikle yıkamada kazanıyoruz. Yaptığımız işlemlerin sonunda bize getirisi 400- 450 bin ton arası temiz kömür oluyor. Yıllık operasyonumuzu bu şekilde tamamlıyoruz. 

 

ÜRETTİĞİNİZ KÖMÜRLER NERELERDE KULLANILIYOR?

Ağırlıklı olarak tekstil fabrikaları olmak üzere buharlı üretim yapmak isteyen, kömür kazanı olan her türlü yerde bizim kömürümüz kullanılabiliyor. Yüzde 95 sanayi amaçlı,  yüzde 5’lik bir kısmı ise ev ısınması amaçlı kullanılıyor.

 

KÖMÜR OCAĞI İŞLETMENİN ZORLUKLARI NELERDİR? OCAKTAKİ İŞLEYİŞTEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Madenciliğin genelinde olan zorlukların tamamı kömür madenciliğinde de mevcut. Biz kademeli açık ocak işletmeciliği yapıyoruz. Kömür, serimanter bir kayaç olduğu için üretirken çok fazla sondaj yapmamız gerekiyor. Satışlarımızı da hep taahhütlü yaptığımız için hangi dönemde ne kadar kömür üreteceğimizi ve hangi firmalara ne kadar kömür yollayacağımızı sürekli planlıyoruz. Şuan hangi basamaktayız, 6 ay sonra hangi basamakta olacağız, ne kadar kömür açmış olmamız lazım bunların hepsini organize ederek ilerliyoruz.

 

KÖMÜR İŞLETMECİSİ OLARAK MAKİNE TERCİHİNDE BULUNURKEN NELERE DİKKAT EDİYORSUNUZ? KÖMÜR İŞLETMESİNDE ÇALIŞAN MAKİNELERDEN BEKLENTİLERİNİZ NELERDİR?

Makinelerden beklentimiz, performanslarının yüksek, yakıtlarının ise düşük olmasıdır.

Bizim ana maliyetlerimizden biri yakıt olduğu için yakıt tasarruflu makineler bizim için ciddi avantajlar sağlıyor. Kömürün üstündeki hafriyatımız yumuşak olması nedeniyle ocakta patlatma yöntemini kullanmıyoruz. Bu nedenle makinede taş kovalarına ve sökü gücüne ihtiyacımız olmuyor. Burada performans ön planda oluyor ve kömür söküşünü yaparken makinenin de güçten düşmemesi bizim için önemli oluyor. Bu konuda Hitachi’nin performansından çok memnunuz. Hitachi’nin yakıt ve güç performansı bizim için özellikle kömür madenciliğinde yeterli düzeyde. İhtiyacımız olan en iyi seriler özellikle Hitachi ZX490LCH-5A ve Hitachi ZX690LCH-5A diyebilirim. 

 

OCAĞINIZDA ENKA PAZARLAMA’YA AİT KAÇ ADET MAKİNE KULLANIYORSUNUZ? MARKA VE MODELLERİNİ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ?

Bizim bir hafriyat grubu makinelerimiz bir de kömür sökü grubu makinelerimiz var. Hitachi’nin 250, 350 ve 470 serisi ekskavatörlerimizi kömür sökü de kullanıyoruz. 2 adet Hitachi ZX490LCH-5A ve bir adet Hitachi ZX690LCH-5A ekskavatörlerimizi ise kömür üstü kazılarında hafriyat ağırlıklı kullanıyoruz. Makine parkımızda toplamda 7 adet Hitachi ekskavatörümüz yer alıyor. Bunların haricinde lastikli yükleyici ürün grubunda da yine Hitachi ve Kawasaki’yi tercih ediyoruz.

 

HITACHI’NİN EKSKAVATÖRLERİYLE İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Akçelik Madencilik olarak Enka Pazarlama’nın temsil ettiği Hitachi ekskavatörler ve Kawasaki’nin lastikli yükleyicilerini kullanıyoruz. Özellikle Hitachi ZX490LCH-5A ve Hitachi ZX690LCH-5A serilerinde yakıt ve performansından çok memnun kaldık. Makinelerin akıllı hidrolik sisteme geçmesinden sonra Hitachi ekskavatörlerinin yakıt tüketiminin daha da düşğünü performansının ise yükseldiğini gözlemledik. Bu sebeplerden dolayı Enka’dan ve Hitachi’den çok memnunuz.

 

ENKA PAZARLAMA’NIN SATIŞ SONRASI HİZMETLERİNDEN MEMNUN MUSUNUZ?

Servis hizmeti ve yedek parça bulunabilirliği kriterine global olarak baktığımızda çoğu firmanın depolarında yedek parça bulunmuyor. Enka Pazarlama’da kapasiteli yedek parça bulunurluğunun mevcut olduğunu biliyoruz. Türkiye’de yoksa bile yedek parçayı diğer depolarından çok çabuk bir şekilde temin edebiliyor. Bu da bizim açımızdan çok önemli bir özellik. Birçok farklı marka makineyle çalışıyoruz ve hepsinin durumunu ortalama olarak biliyoruz. Yedek parça ve servis ağı bizim için çok önemli, Enka’da bu konuda bizi tatmin ediyor. Bu kadar zamandır Akçelik ailesiyle çalışan Enka pazarlamaya teşekkür ediyorum.


Telefon

Whatsapp

Bizimle
Çalışmak İstermisiniz

Mesaj